DJEP logo

footer logo footer logo

Consiliul Judeţean Iaşi

SCHIMBAREA NUMELUI/PRENUMELUI

 

 

Dosarul de schimbare a numelui/prenumelui se depune la primăria (Serviciul de Stare civilă) în a cărei rază teritorială are domiciliul solicitantul.

 

Dosarul se va depune numai după trecerea termenului de 30 de zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial a cererii de schimbare a numelui.

 

ACTE NECESARE ÎN VEDEREA SCHIMBÄ‚RII NUMELUI SAU PRENUMELUI PE CALE ADMINISTRATIVÄ‚


á ‘ Certificatele de stare civilă (original ÅŸi copie legalizată la notarul public);

á ‘ C.I./B.I. (original ÅŸi copie legalizată la notarul public);

á ‘ consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soÅ£, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;

á ‘ cazierul judiciar (valabil 6 luni) ÅŸi cazierul fiscal (valabil 15 zile) ale solicitantului;

á ‘ SenÅ£inte judecătoreÅŸti (dacă este cazul);

á ‘ un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;

á ‘ orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea susÅ£inerea cererii sale (original ÅŸi copie legalizată la notarul public);

á ‘ după caz, procura în original (dupa caz, apostilată) ÅŸi traducerea legalizată a acesteia (pentru procurile întocmite la un notar în străinătate) precum ÅŸi copie după actul de identitate al împuternicitului.

 

Exceptii



Minor

á ‘ Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinÅ£i sau, cu încuviinÅ£area autorităţii tutelare, de tutore. Dacă părinÅ£ii nu se înÅ£eleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară.

á ‘ Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinÅ£i, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în forma autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt parinte este pus sub interdicÅ£ie ori este declarat judecătoreÅŸte dispărut sau decăzut din drepturile părinteÅŸti.

á ‘ În cazul în care minorul a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnată ÅŸi de acesta.

á ‘ Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere odată cu schimbarea numelui de familie al părinÅ£ilor sau separat, pentru motive temeinice.

á ‘ Schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricând.

Persoană pusa sub interdicţie

á ‘ Pentru persoană pusă sub interdicÅ£ie, cererea de schimbare a numelui se face de către tutore, cu încuviinÅ£area autorităţii tutelare.

á ‘ În cazul în care părinÅ£ii copilului sunt decedaÅ£i, necunoscuÅ£i, puÅŸi sub interdicÅ£ie, declaraÅ£i judecătoreÅŸte morÅ£i ori dispăruÅ£i sau decăzuÅ£i din drepturile părinteÅŸti ÅŸi nu a fost instituită tutela, în cazul în care copilul a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, precum ÅŸi în cazul în care instanÅ£a judecătorească nu a hotărât încredinÅ£area copilului unei familii sau unei persoane, în condiÅ£iile legii, cererea de schimbare a numelui minorului se face de către serviciul public specializat pentru protecÅ£ia copilului din subordinea consiliului judeÅ£ean ori, după caz, a consiliului local, al sectorului municipiului BucureÅŸti

 

 

_______________________________________________________________________________________________



PROGRAM DE LUCRU

Program de lucru cu publicul

luni - joi
7.30 - 16.00
vineri
7.30 - 13.30

Program de audienţe Director

vineri
9.00 - 12.00

Audienţele se desfăşoară la sediul din șoseaua Bucium, nr.80, mun. Iași